Κυ09272020

ΑνανέωσηΔε, 28 Σεπ 2020 10am

Φάρμακα από τα φαρμακεία της Πάτρας… στην Γερμανία

Την ώρα που -σύμφωνα με εκτιμήσεις των φαρμακοποιών- λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων σχεδόν το 1 στα 7 φάρμακα και με το φαινόμενο να παρουσιάζει έξαρση τον τελευταίο καιρό, σοβαρές καταγγελίες για κυκλώματα που λυμαίνονται τον χώρο του φαρμάκου, βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Οι παράνομες πρακτικές που χρησιμοποιούν ορισμένοι δεν περιορίζονται μόνο στο διαχρονικό φαινόμενο των παράλληλων εξαγωγών, αλλά επεκτείνονται και σε άλλες -ακόμα και αξιόποινες- πράξεις που τελούνται από επιτήδειους, με θύματα στο “βωμό του κέρδους” τους Έλληνες ασθενείς.

Οι  αδίστακτοι κερδοσκόποι δεν διστάζουν ακόμα και να υποδύονται τους πελάτες γυρίζοντας έως και 100 φαρμακεία την ημέρα. Αναζητούν και αγοράζουν σκευάσματα που βρίσκονται σε έλλειψη, ώστε στη συνέχεια να τα πουλάνε στους διαμεσολαβητές εμπόρους, οι οποίοι με τη σειρά τους τα επαναπωλούν ακριβότερα σε χώρες του εξωτερικού. Η αθέμιτη αυτή πρακτική, ονομάζεται στη γλώσσα τους “σκούπα”.

Φαρμακοποιός καταγγέλλει: “Υπάρχουν κάποιοι που γυρνάνε στα φαρμακεία, ψάχνουν να βρουν σκευάσματα που είναι σε έλλειψη και τα αγοράζουν ένα - ένα κουτί. Λένε στον φαρμακοποιό "δεν μου το γράφει το ταμείο μου, θα το αγοράσω". Συνήθως είναι τα φθηνά σκευάσματα αυτά. Το πληρώνει στο φαρμακοποιό και φεύγει. Και τελικά έτσι μαζεύει από όλα τα φαρμακεία σε μια μέρα 30 κουτιά αν βρει περισσεύματα. Και μετά πηγαίνει και τα πουλάει σ' αυτούς που κάνουν εξαγωγές. Τα πουλάνε κανονικά με τιμολόγιο πώλησης και αυτοί τα νομιμοποιούν. Αυτή η διαδικασία, λέγεται “σκούπα”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο φαρμακοποιός. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Φαρμακοποιών Πάτρας Ανδρέα Σοφιανόπουλο, το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο. Όταν ένα φάρμακο στην Ελλάδα κοστίζει 2,5 ευρώ και στην Γερμανία 40, εύκολα αντιλαμβάνεται κάποιος ότι το κέρδος είναι μεγάλο για εξαγωγή τέτοιων φαρμάκων. Είτε με νόμιμο είτε με παράνομο τρόπο! Το σίγουρο είναι ότι φάρμακα από την Ελλάδα καταλήγουν στα ράφια των φαρμακείων της ΓΗερμανίας και άλλων χωρών της βόρειας Ευρώπης.