Κυ09272020

ΑνανέωσηΔε, 28 Σεπ 2020 10am

Πατρών-Πύργου: Τελεσίδικα εκτός έργου ο «Τοξότης»

Aπορρίφθηκε και η δεύτερη ένσταση της κοινοπραξίας Τοξότης-Ομάδα Κατασκευών, του κατασκευαστή Καλογρίτσα, για την εργολαβία του αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος, που αφορά το τμήμα Δουναίικα-Πύργος. Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, η έκπτωση της κοινοπραξίας από τον διαγωνισμό είχε ήδη αποφασιστεί στις 11 Ιουνίου λόγω ελλιπών δικαιολογητικών.

Στις 24 Ιουνίου κατατέθηκε η πρώτη ένσταση η οποία απορρίφθηκε στις 5 Αυγούστου αρχικά και στις 23 Αυγούστου (από το γραφείο του υπουργού ΥΠΟΜΕ) στη συνέχεια, οριστικοποιήθηκε η έκπτωση και κατέπεσε και η εγγυητική επιστολή συμμετοχής της κοινοπραξίας στο πρώτο τμήμα του αυτοκινητόδρομου.

Στις 23 Αυγούστου κατατέθηκε και δεύτερη ένσταση, ύστερα από την έκδοση της απόφασης του υπουργού Υποδομών. Σύμφωνα με το σκεπτικό η ένσταση απορρίφθηκε «διότι έχει ήδη εκδοθεί Απόφαση του Υπουργού Υ.ΜΕ. επί ενστάσεως, σύμφωνα με το άρθρο 174 του Ν.4412/16, για το ίδιο θέμα».

Ηταν ακριβώς αυτή η απόφαση που ουσιαστικά έβγαλε εκτός διαδικασίας την κοινοπραξία συμφερόντων Καλογρίτσα από το πρώτο δημοπρατηθέν τμήμα της Πατρών - Πύργου.

Στη συνέχεια η διαγωνιστική διαδικασία «πάγωσε» καθώς έγινε γνωστή η πρόθεση του υπουργείου να προχωρήσει σε συνολική λύση του έργου Πάτρα-Πύργος που αφορά όλες τις εργολαβίες.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΕΞΙ ΜΗΝΕΣ

Το θέμα της Πατρών - Πύργου, συζητήθηκε για μια ακόμη φορά στη Βουλή, την περασμένη Παρασκευή, όπου ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής επανέλαβε την θέση που έχει αναπτύξει και δημοσίως, ότι είναι σε διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε το έργο να περάσει σε μια εργολαβία, την Ολυμπία Οδό.

Αυτό, που ανέφερε είναι ότι σε έξι μήνες, θα περιμένουμε την οριστική απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.